Vad är kompostering

En kompost är ett ställe eller en behållare där man lägger biologiskt nedbrytbart hushållsavfall eller trädgårdsavfall som ska brytas ned och bli jord. Storskalig kompostering förekommer numera på många håll i Sverige, antingen i strängar under bar himmel eller i så kallade kompostreaktorer, som begränsar luktspridningen och genom särskilda . Kalk Det är en vanlig missuppfattning att man bör kalka komposten , men det är helt fel, och gör i regel mer skada än nytta eftersom för komposten värdefullt kväve avgår till luften som ammoniak. Handelsgödsel Bör av miljöskäl undvikas.


Ungefär hälften av det man slänger i den vanliga soppåsen kan komposteras.

Kompostmedel En onödig utgift och gör . Här kan du läsa om hur din kompostbehållare bör vara och hur du sköter din kompost. Om du komposterar både trädgårdsavfall och matavfall hemma så får du ett bra material för jordförbättring, planteringsjord och toppdressing av gräsmattan. Du behöver då både en trädgårdskompost och en kompostbehållare som är isolerad och skadedjurssäker, en så kallad varmkompost.


Vid kompostering bryter syrekrävande mikroorganismer ner organiskt material, som t ex spån och halm till stor del består av. Samtidigt bildas koldioxi ammoniak, vatten och värme. Temperaturen stiger kraftigt vid . Den som komposterar får helt gratis en näringsrik gödning och jordförbättring till sin trädgård.

Dessutom tillfredsställelsen att veta att man bidrar till en bättre miljö och hjälper till att minska sopberget. Mikroorganismerna är vanliga i matrester och i luften och behöver inte tillsättas i komposten. Vid förmultningen bryts matresterna ner till koldioxi vattenånga, och näringsrik . Vad händer i kompostenV. Det är viktigt att syre kan tränga in i komposten.


Materialet komposteras fortare om du rör om i komposten med jämna mellanrum. Finfördela materialet i mindre delar innan du lägger det i komposten. Varva gärna med luftigt grövre material som små kvistar. Man kan kompostera praktiskt taget allt som kommer från växt- eller djurriket.


För att lyckas med kompostering krävs intresse, lite kunskap, en godkänd kompostbehållare, strömaterial, något att röra om me något att samla matavfallet i och plats i trädgården att använda jordförbättringen på. Hur fungerar kompostering ? Nästan allt organiskt material med lite tid och rätt modell och teknik. Lite förenklat kan sägas att blött trädgårdsavfall är kväverikt medan torrare matrester är mer kolrikt.


En blandning av båda är att föredra. Oblekt hushållspapper är . När komposten inte fungerar. Att kompostera för- multningsbart avfall som matrester, hus.

Vid kompostering hjälper människan naturen genom att ordna goda funktionsförhållanden för mikroorganismerna, som bryter ner avfall. Avfallet bryts huvudsakligen ner av bakterier, svampar, strålrötor och lövmaskar och de får hjälp av mikroorganismer av olika slag. Ogräs, torrt gräs och liknande blandas och förvaras som strömaterial. Flisat trädgårdsavfall som kvistar och grenar är ett mycket bra strömaterial.


Det ger god ventilation och bryts snabbt ned. De kommer att trivas och arbeta bra om. Hur ofta hämtas mina sopor, vad får jag slänga i soppåsen och hur gör jag om jag vill börja kompostera ? Du som valt rött abonnemang, har en anmäld kompost som uppfyller kraven i kommunens föreskrifter om avfallshantering och komposterar allt ditt matavfall kan välja ett längre tömningsintervall för din soptunna. Det vanliga tömningsintervallet är på dagar och det längre är på en månad. Allt organiskt material, det vill säga allt som har sitt ursprung i växter och djur, kan kom- posteras.


I den öppna trädgårdskomposten ham- nar allt trädgårdsavfall: blast, ris, löv, kvis- tar, häckklipp, blomblad m m. Gräsklipp bör läggas i tunna lager och blandas med löv och flis.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sticksåg pris

Destina sanders

Telemecanique xmp pressure switch manual