Hur skapas olja

Den bildas fortfarande men inte tillnärmelsevis fort nog för att kompensera den mängd vi i dag förbrukar. Oljan bildas genom nedbrytning av kolhydrater, proteiner och fetter från döda djur och växter som sedan sjunker till havsbotten och begravs under . Jag har hört att olja bara bildas i ett oljefönster. En del använder olja till att värma upp huset. Oljepannan består i regel av en lagringstank för oljan (cistern), en mindre dagtank, en brännare och en varmvattenberedare. Röken som bildas leds ut genom husets skorsten.


Från lagringstanken pumpas olja in i oljepannans . Den olja vi använder idag bildades för mellan och 5miljoner år sedan. Kol bildas också i processer av omvandling av organiskt material under lång tid. Lagren av fossila bränslen på jorden minskar snabbt i den takt som vi använder dessa och eftersom nybildningstakten av fossila bränslen är väldigt . Olja , eller kolväten som den lite mer generella benämningen är, skapas inte ur tomma luften utan skapas av nedbrutet biologiskt material. Det finns tre olika sätt som detta kan hända via.


I sötvatten i ett varmt klimat kan det leva stora mängder alger som kan bli till högkvalitativ olja. På havsbotten så samlas . Olja används i många fall endast som reservbränsle när produktionen från andra kraftverk inte räcker till, till exempel under kalla vinterdagar. Olja bildas precis som kol långt ned under jordytan, där växter och andra organismer i marken utsatts för högt tryck och höga temperaturer under miljontals år och så . UR-play sände nyligen en sevärd dokumentär bland annat om hur olja bildas.


Vårt första inlägg på denna blogg, för snart två åren sedan, handlade om vad som är ett stort oljefynd. Förstår man detta förstår man . Vanligtvis är det ämnen av denna typ som avses då olja används i vardagligt språkbruk. Feta oljor, utgörs av fetter som är flytande vid rumstemperatur, till exempel matolja. Dessa utvinns ur växter eller djur och benämns därefter som vegetabiliska respektive animaliska oljor.


Flyktiga eller eteriska oljor, en sammanfattande . I det här klippet berättar experten varför det inte hittats olja i Finlan trots att det finns i våra grannländer. Så nu till frågan: Hur bildas egentligen dessa fossila bränslen och hur stor del av trädets bundna COkommer att stanna kvar i marken och hur mycket kommer tillbaka till atmosfären? Oljepotentialen och -resurserna beror på olika faktorer.


Olja uppstår genom värmesönderfall av organiskt material. Processen är en värme- och tidsfunktion. I låga temperaturer tar uppkomsten av olja lång ti exempelvis kan detta i en temperatur på cirka °C ta cirka 300–5miljoner år (bild 1). Nya fossila bränslen bildas hela tiden, men det tar lång tid. Kol, olja och naturgas som vi nu utnyttjar bildades för till 5miljoner år sedan.


Torv räknas också som fossilt bränsle men är betydligt yngre. Den är bara några tusen år. Vi använder idag mycket mer fossilt bränsle än vad som hinner bildas. Olja är rester av döda växter och djur som levt för flera miljoner år sedan.


De döda växterna och djuren som är förstenade kallas fossiler. Olja är därför ett fossilt bränsle eftersom det bildas av fossiler. Jag undrar, var det nån skillnad på hur dåtidens dinosaurier och ormbunkar förmultnade jämfört med dagens djur och växter? För idag bildas det väl ingen olja ? Det blir väl bara jord av döda djur och växter? För att det ska bildas olja krävs väl att stora mängder organiskt material hamnar långt ner i jorden, . Bland mangroveskogarna pumpar man upp olja.


Från början, när man inte har gjort något med den kallas det råolja. Större delen av råoljan exporteras vidare till andra länder och därför produceras det inte så mycket plast just i Nigeria. Jo, den bildas av växter och djur som fanns . Men hur bildas oljan då? Oljan har under de senaste 1åren utvecklats till att bli den dominerande råvaran i världen.


Den stora efterfrågan har medfört att råoljor och oljeprodukter är den största varugruppen i internationell handel och den vara som svarar för den största transporterade volymen över världshaven. Frågan om hur olja och naturgas uppstår har länge varit en livlig diskussion bland forskare. Nu hävdar forskare vid KTH att de kan bevisa att olja ofta uppstår utan fossil. Enligt forskarna är deras resultat också en tydlig indikation på att oljan inte alls håller på att ta slut, vilket många hävdar. Begreppet olja omfattar en rad substanser av vegetabiliska, mineraliska eller animaliskt ursprung.


Inom oljeskyddssammanhang är det främst mineralolja. Viskositeten beskriver hur trögflytande oljan är. Till skillnad från hur olja bildades är forskarna övertygade om att ursprunget till stenkol är växter på land eller i träskliknande områden, och inte något som hände ute i haven. Om man har ett skikt av två meters tjocklek av stenkol i marken kräver det ett meter tjockt lager av döda växter för att bildas. De har helt fel, säger Kutcherov.


Hur länge kommer oljan att räcka? Fyra miljoner år, minst. Vladimir Kutcherovs forskning visar att olja kan skapas på ett helt annat sätt än man hittills har trott.


Råoljan nybildas ständigt. Olja skapades, skapas och kommer att skapas i övre jordmanteln för evigt, säger han.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Destina sanders

Telemecanique xmp pressure switch manual

Sticksåg pris